Onze missie en visie

De Werkvennootschap werd in 2017 opgericht door de Vlaamse Regering om de inspanningen van de verschillende Vlaamse mobiliteitsspelers te coördineren. Op die manier kunnen we grote infrastructuurwerken versneld en geïntegreerd aanpakken. De Werkvennootschap is een doorstart van Via-Invest en bundelt kennis en expertise die groeide binnen de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

Bij De Werkvennootschap leggen we de nadruk op het geïntegreerde karakter van onze projecten. Er wordt niet alleen gezocht naar oplossingen voor de wagen en de automobilist, maar we kijken ook naar leefbaarheid, duurzame mobiliteit, multimodaliteit en de uitwisseling tussen die verschillende modi. We onderscheiden ons daarnaast door onze participatieve aanpak: we gaan in dialoog met alle belanghebbenden, van lokale besturen tot omwonenden, van belangenorganisaties tot bedrijven. We zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen. Met heldere communicatie en hedendaagse participatietechnieken proberen we onze projecten vorm te geven met een zo breed mogelijk draagvlak.

Samenwerking

De scope van de projecten van De Werkvennootschap is vaak zo breed, dat we het niet alleen kunnen. Eind 2023 telde De Werkvennootschap 22 werknemers. Zowel financiële als juridische en technische profielen. Naargelang de noden van onze projecten worden de beste experten in huis gehaald. Door die nauwe samenwerking met onder meer ingenieurs, architecten, ruimtelijke ontwerpers, communicatieadviseurs en omgevingsmanagers op de werkvloer, ontstaan nieuwe inzichten en vinden we oplossingen voor de meest complexe problemen.

Daarnaast zetten we volop in op samenwerking met alle belanghebbenden. We hebben twee stakeholdermanagers en een communicatiemanager die samen met onze projectleiders en externe experten een participatief beleid uitzetten op maat van elk project, en die aanpak ook daadwerkelijk uitvoeren.
De samenwerking beperkt zich niet tot externe belanghebbenden. Ook binnen de Vlaamse overheid hebben we een aantal belangrijke partners. We werken nauw samen met het Vlaams Departement Omgeving voor al onze projecten. Omdat we op een geïntegreerde wijze te werk gaan, is die synergie heel belangrijk. Want complexe mobiliteitsprojecten oplossen doe je door veel meer dan alleen de weg aan te pakken. Natuur, landschappelijke inpassing, ecologische waarden, ecoducten en groenblauwe netwerken, het Departement Omgeving staat ons bij om ervoor te zorgen dat al onze projecten ook inzetten op leefbaarheid voor mens en dier.
"
De mobiliteitsprojecten waarover we ons ontfermen zijn heel omvangrijk en hebben vaak een complexe geschiedenis. In elk project zijn er andere belanghebbenden en die hebben allemaal een eigen mening over de juiste oplossing die moet worden gezocht. Om op zoek te gaan naar maximaal draagvlak, proberen we al die belanghebbenden inspraak te geven. Dat doen we onder andere via werksessies, info- en participatiemomenten en cocreatieweken ... zowel online als offline."
Ief Janssens, stakeholdermanager

Samenstelling

De Werkvennootschap heeft een vlakke structuur. Algemeen manager Wouter Casteels stuurt onze organisatie aan. Hij wordt bijgestaan door HR-manager Inge Schouppe. Zij worden omringd door projectleiders die dagelijks op de verschillende projecten werken en door projectoverkoepelende experten zoals de financieel manager en kwaliteitsmanager.
Een Raad van Bestuur houdt toezicht op de dagelijkse werking van De Werkvennootschap. Stijn Quaghebeur is de voorzitter. De Raad van bestuur bestaat verder uit negen bestuurders, een secretaris en twee regeringscommissarissen.