Het project

2023 was een belangrijk jaar voor het project Rond Ronse. Op 23 november stelde de Vlaamse Regering het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) definitief vast. Het GRUP is het eindpunt van het geïntegreerd planningsproces en legt het voorkeursalternatief met twee geboorde tunnels onder de heuvelrug van de Vlaamse Ardennen vast als duurzame oplossing voor de mobiliteit rondom Ronse.
Ook de realisatie van de zuidelijke omleidingsweg maakt deel uit van de oplossing om de verkeersleefbaarheid in het centrum van Ronse te verbeteren. Parallel werd met de stad Ronse een convenant afgesloten voor het weren van het doorgaand vrachtverkeer en het uitwerken van flankerend mobiliteitsbeleid. De stad zal samen met het Vlaams Gewest verder passende maatregelen uitwerken, afgestemd op de uitvoeringsplannen van het mobiliteitsproject “Rond Ronse”.

In het GRUP werden ook herbestemmingen in de open ruimte doorgevoerd, onder andere om de Natura 2000-gebieden uit te breiden en te versterken en openruimtegebieden te vrijwaren voor landbouwgebruik. Ook het erfgoedlandschap werd afgebakend. De Vlaamse Landmaatschappij heeft parallel met de definitieve vaststelling van het GRUP een landinrichtingsproject opgestart.

Fase 1 van de realisatie van de fietssnelweg tussen Oudenaarde en Ronse is ook aangevat en de werken op het terrein zijn gestart. Om een comfortabele en veilige fietsverbinding te realiseren in deze regio. Tegen het najaar van 2024 is de eerste fase afgerond (tot in Maarkedal). De studies voor fase 2 (Maarkedal-Ronse) zijn opgestart.
Naar rondronse.be

Mijlpalen en resultaten

1
Een reizende infomarkt in maart op 3 locaties, om de inwoners van Ronse, Maarkedal, Kluisbergen en Oudenaarde te informeren naar aanleiding van het openbaar onderzoek bij het ontwerp van Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan.
2
De start van de werken aan de realisatie van de fietssnelweg F428 tussen Oudenaarde en Ronse in september.
3
De definitieve goedkeuring van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan door de Vlaamse Regering op 23 november.

In het nieuws

Plusalternatief G4 met boortunnel onder Schavaart geniet voorkeur
Op vrijdag 20 januari heeft de Vlaamse Regering het ontwerp voor het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor Rond Ronse voorlopig vastgesteld. Na uitgebreid onderzoek en vele gesprekken met lokale belanghebbenden de afgelopen jaren, is de kogel door de kerk. Plusalternatief G4 kwam als meest gunstig uit de onderzoeken.
Lees verder
Bijna 600 bezoekers op 3 infomarkten
Op 16, 21 en 23 maart trok er een reizende infomarkt langs Maarkedal, Kluisbergen en Ronse. Bijna 600 bezoekers kwamen een kijkje nemen naar de plannen van het ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (ontwerp GRUP). Voor een terugblik, klik op de link.
Lees verder
Vlaamse Regering stelt GRUP ‘Rond Ronse’ definitief vast
De Vlaamse Regering rondde op 23 november het planningsproces voor de opmaak van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘Rond Ronse’ af waarmee de nieuwe bestemmingen definitief vastliggen. Het projectteam van De Werkvennootschap gaat nu aan de slag om het ontwerp van de nieuwe weginfrastructuur te verfijnen en de vergunningsaanvragen voor de realisatie voor te bereiden.
Lees verder

Cijfers

3
Er werden drie fysieke infomarkten georganiseerd (in Ronse, Maarkedal en Kluisbergen) met bijna 600 bezoekers tijdens het lopende openbaar onderzoek in het kader van het ontwerp-GRUP.
2
Er werden 2 varianten van de huis-aan-huis infokrant bedeeld met een oplage van 13.600 (over mobiliteit, zone Ronse) en 7.300 (over open ruimte, zones in Kluisbergen, Maarkedal en Oudenaarde) exemplaren.
16.410
In 2023 waren er 16.410 unieke bezoekers van de website en meer dan 60.000 paginaweergaven.