Brabantnet

Het Brabantnet bestaat uit drie hoogwaardige openbaarvervoerlijnen die een vlotte verbinding tussen de Noordrand en de hoofdstad garanderen: de Ringtrambus, de Luchthavenram en de Sneltram. Met duidelijke vertrek- en aankomsttijden, vlotte verbindingen en comfortabele voertuigen vormt Brabantnet een ijzersterk alternatief voor de auto en de dagelijkse files.

De Ringtrambus

Het definitieve traject van de Ringtrambus tussen UZ Brussel en Brussels Airport krijgt steeds meer vorm. Zo openden we in de zomer van 2023 nog de Vlierkensstraat. De Ringtrambus heeft voortaan een vlotte doorgang met aangename haltes. Daarnaast is er nu ook een veilig dubbelrichtingsfietspad, een comfortabele rijweg met parkeerstrook en nieuwe voetpaden. Dankzij het project kreeg een onbestemde groenruimte een opwaardering tot een heus buurtpark.

In het centrum van Vilvoorde werd ondertussen hard verder gewerkt aan het Heldenplein en zijn de wegenwerken afgerond. Een vlotte doorstroming voor de bus en veilige fietspaden staan centraal. Slimme lichtengeregelde kruispunten vervangen de complexe rotondes tussen de Vuurkruisenlaan en de Stationlei. Het Heldenplein onderging een ware metamorfose, van grijze parking tot groene plek. De feestelijke opening is gepland voor de zomer van 2024.

De Luchthaventram

In 2023 keurden zowel Brussel als Vlaanderen de nodige vergunningen goed voor de aanleg van de Luchthaventram. Hiermee is het volledige traject vergund en zetten we een belangrijke stap richting realisatie. Het project is goed voor een investering van 240 miljoen euro.

De bouwwerken starten normaal gezien in 2026 en zullen zo’n 4 jaar duren.

De Luchthaventram verbindt bedrijvenzones en woonkernen in Machelen en Zaventem met Brussels Airport en het treinstation Brussel-Noord.

De Sneltram

De Sneltram langs de A12 verbindt Willebroek met Brussel. Voor het project van de Sneltram  zijn de start- en projectnota’s al goedgekeurd.

De Werkvennootschap wil de omgevingsvergunning aanvragen in 2024 en gaat in 2025 op zoek naar een aannemer via een DBFM-overeenkomst.
Terug naar projectoverzicht